Receptek

Kolbászhoz:

Meghoztam a frissen töltött kolbászt,
Olyan finom, könnyen csúszik az ember torkán.
Beleraktuk a malac fülét-farkát,
Aki kiér, tartsa ide a markát!
Meg van fűszerezve sóval és borssal,
Fogyasszák ízlés szerint sörrel vagy borral!
Remélem egy jó falat volt szívük vágya,
Az íme itt van, Jó étvágyat hozzája!!!
(A kép nagyítható.)


CUKKINIS, TARJÁS MASNI TÉSZTA
(A kép nagyítható.)

HOZZÁVALÓK 4 személy részére:
250 g Masni tészta
35 dkg füstölt főtt tarja
35 dkg cukkini
500 ml főzőtejszín
10 dkg trappista sajt
1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál teavaj
1 teáskanál kurkuma, só, bors
fél csokor petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS:
A tésztát sós, olajos vízben megfőzöm. Míg a tészta fő, elkészítem a ragut. A cukkinit nem hámozom meg, a végeitől megszabadítom és hosszában felvágom, majd vékony szeletekre aprítom. A tarját vékony csíkokra szabdalom, ezután forró olajon megfuttatom, rádobom a cukkinit is és fűszerezem. Felöntöm a tejszínnel és hagyom egy pár percig rotyogni. Hozzákeverem a kifőtt tésztát, de már elzárom a gázt alatta. Néhány perc alatt összeérnek az ízek a fedő alatt, ekkor rászórom a felaprított petrezselyemzöldet. Sajtot teszek a tetejére és már tálalom is.
Jó étvágyat kívánok!

RAKOTT ZÖLDBAB
(A kép nagyítható.)

HOZZÁVALÓK 4 személy részére:
800 g darált pulykacomb, 800 g zöldbab, 15 dkg rizs, 1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma, 1 bogyiszlói paprika, 1 nagyobb paradicsom
fél csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál fűszerkömény, só, bors
2 evőkanál olaj, 1 tojás, 450 g tejföl, 1 evőkanál Vegeta

ELKÉSZÍTÉS:
A zöldbabot megtisztítom a végeitől és félbevágom. Enyhén sós, köményes vízben megfőzöm. Míg a bab rotyog a hagymát és a fokhagymát megpucolom és nagyon apróra felkockázom. A paprikát hosszában felvágom, kicsumázom, a paradicsomot felszelem és a hagymákkal együtt forró olajon megfonnyasztom. Ráteszem a darált húst, amit világos színig, nagy lángon, néhány percig kevergetek, majd sózom, borsozom. A paradicsomok héját kiveszem a fazékból.  Ezt követően hozzákeverem a rizst, felöntöm vízzel, (kb. kétszer annyival, mint a rizs mennyisége) és fedő alatt megpárolom.  A tojást a tejföllel és a Vegetával kikeverem, beleszórom a reszelt sajtot és félreteszem egy kis időre. Amikor megpuhult a zöldbab, leszűröm. Egy közepes tepsit kizsírozok, az aljába teszem a bab felét. Erre kerül a ragu, majd zöldbab, végül a tojással kikevert sajtos tejföl. A tetejére alufóliát rakok, majd beteszem az előmelegített sütőbe és 180 fokon (hő-légkeveréses) kb. 35- 40 percig sütöm. Ezután fólia nélkül, grillezőn, 200 fokon további 10 percig hagyom pirulni. Amikor aranybarna a teteje, kész! Tálaláskor megszórom egy kis aprított petrezselyemzölddel és borssal.

Jó étvágyat kívánok!