Kolbászhoz:
Meghoztam a frissen töltött kolbászt,
Olyan finom, könnyen csúszik az ember torkán.
Beleraktuk a malac fülét-farkát,
Aki kiér, tartsa ide a markát!
Meg van fűszerezve sóval és borssal,
Fogyasszák ízlés szerint sörrel vagy borral!
Remélem egy jó falat volt szívük vágya,
Az íme itt van, Jó étvágyat hozzája!!!
(A kép nagyítható.)
CUKKINIS, TARJÁS MASNI TÉSZTA
(A kép nagyítható.)
HOZZÁVALÓK 4 személy részére:
250 g Masni tészta
35 dkg füstölt főtt tarja
35 dkg cukkini
500 ml főzőtejszín
10 dkg trappista sajt
1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál teavaj
1 teáskanál kurkuma, só, bors
fél csokor petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztát sós, olajos vízben megfőzöm. Míg a tészta fő, elkészítem a ragut. A cukkinit nem hámozom meg, a végeitől megszabadítom és hosszában felvágom, majd vékony szeletekre aprítom. A tarját vékony csíkokra szabdalom, ezután forró olajon megfuttatom, rádobom a cukkinit is és fűszerezem. Felöntöm a tejszínnel és hagyom egy pár percig rotyogni. Hozzákeverem a kifőtt tésztát, de már elzárom a gázt alatta. Néhány perc alatt összeérnek az ízek a fedő alatt, ekkor rászórom a felaprított petrezselyemzöldet. Sajtot teszek a tetejére és már tálalom is.
Jó étvágyat kívánok!
RAKOTT
ZÖLDBAB
(A kép nagyítható.)
HOZZÁVALÓK 4 személy részére:
800 g darált
pulykacomb, 800 g zöldbab, 15 dkg rizs, 1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd
fokhagyma, 1 bogyiszlói paprika, 1 nagyobb paradicsom
fél csokor
petrezselyemzöld, 1 teáskanál fűszerkömény, só, bors
2 evőkanál
olaj, 1 tojás, 450 g tejföl, 1 evőkanál Vegeta
ELKÉSZÍTÉS:
A zöldbabot
megtisztítom a végeitől és félbevágom. Enyhén sós, köményes vízben megfőzöm.
Míg a bab rotyog a hagymát és a fokhagymát megpucolom és nagyon apróra
felkockázom. A paprikát hosszában felvágom, kicsumázom, a paradicsomot felszelem
és a hagymákkal együtt forró olajon megfonnyasztom. Ráteszem a darált húst,
amit világos színig, nagy lángon, néhány percig kevergetek, majd sózom,
borsozom. A paradicsomok héját kiveszem a fazékból. Ezt követően hozzákeverem a rizst, felöntöm
vízzel, (kb. kétszer annyival, mint a rizs mennyisége) és fedő alatt
megpárolom. A tojást a tejföllel és a
Vegetával kikeverem, beleszórom a reszelt sajtot és félreteszem egy kis időre.
Amikor megpuhult a zöldbab, leszűröm. Egy közepes tepsit kizsírozok, az aljába
teszem a bab felét. Erre kerül a ragu, majd zöldbab, végül a tojással kikevert
sajtos tejföl. A tetejére alufóliát rakok, majd beteszem az előmelegített
sütőbe és 180 fokon (hő-légkeveréses) kb. 35- 40 percig sütöm. Ezután fólia
nélkül, grillezőn, 200 fokon további 10 percig hagyom pirulni. Amikor
aranybarna a teteje, kész! Tálaláskor megszórom egy kis aprított petrezselyemzölddel
és borssal.
Jó étvágyat
kívánok!